Testimonials van bewoners

Bewoners van Westerveld vinden snel internet zeer belangrijk voor de (economische) leefbaarheid van het gebied.

Tijdens de inschrijfavonden zijn er ook een paar abonnementen afgesloten door bewoners die niet zozeer internet wilden hebben maar wilden dat het initiatief een succes wordt. Dit omdat zij inzagen dat snel Internet een van de voorwaarden is voor de (economische) leefbaarheid. Zij hebben dus geld over voor het economisch stabiliseren en mogelijk groeien van deze regio zonder dat ze zelf gebruik maken van de Internet dienst.  

Een eigen bedrijf in Westerveld met zes MB 

WESTERVELD- Zes MB hebben ze. Ze wonen achterop Stroovledder en zitten regelmatig met z’n allen bij de meterkast om te kunnen internetten. De familie Bakker was dinsdag met hun overburen familie Kuijer de eerste die zich ging aanmelden voor een glasvezelabonnement van het burgerinitiatief Westerveld Op Glas.

 

De familie Bakker-Meijer verhuisde drie jaar geleden naar Dwingeloo. Alles hadden ze voor elkaar, tot bleek dat de internetverbinding wel heel slecht was. ‘We kregen een brief van de internetprovider waarin ze ons welkom heetten en we zes MB tot onze beschikking kregen voor downloaden en twee MB voor uploaden. Wij schrokken ons rot. Ik heb daar nooit bij stilgestaan dat er slecht internet zou kunnen zijn,’ vertelt Erika Meijer.

Videogesprek

Haar man Joris Jan Bakker leidt een internationaal scheepvaartbedrijf met kantoren in Schiedam en Dakar, Senegal. Hij werkt op maandag en vrijdag vanuit hun huis op Stroovledder. Ieder maandag heeft hij een videoconference call – een videogesprek via de computer – met zijn collega’s in Schiedam en Dakar. De verbinding is vaak slecht, waarbij de verdenking in eerste instantie meteen op de locatie in Afrika viel. Tot ze er achter kwamen dat locatie Dwingeloo de oorzaak bleek van de slechte videoverbinding… ‘Als ik mijn bedrijf van Schiedam naar Dwingeloo zou willen halen, dan zou dat absoluut niet kunnen,’ zegt Joris Jan.

Westerveld Op Glas

Dinsdag vond de aftrap plaats van Westerveld Op Glas. Tweeënhalf jaar zetten de drie initiatiefnemers Frank Geukers, Eric Olaf Brinkers en Roel Vedder zich al in voor het bewonersinitiatief om het plattelandsgebied van snel internet te voorzien. ‘En nu is het zover: een historische avond, we kunnen van start,’ vertelt Frank dinsdag enthousiast aan het publiek tijdens de eerste informatieavond voor inwoners die in ‘de eerste vlek wonen’. Uitverkoren zijn zij om de gehele gemeente aan glasvezel te helpen. Of niet. Want zeventig procent van deze mensen moet zich wél aanmelden voor een abonnement. En anders gaat het hele feestje niet door. Voor de gehele gemeente.

‘Best een druk op je schouders,’ vertelt een van de bezoekers die naar de informatieavond komt om zich te laten informeren. Ons internet is niet heel slecht, dus de noodzaak voor een snellere verbinding is er op dit moment niet. Maar je weet niet wat de toekomst gaat brengen. En misschien is dit wel een kans die je nu moet grijpen.’

Kinderen groeien op met internet

Zes MB heeft het gezin Bakker met twee werkende volwassenen en drie kinderen die allemaal gebruik maken van internet. ‘De kinderen groeien er mee op. Ze kijken filmpjes op hun tablet, hebben het nodig voor school en hebben een Skypegroep met hun klasgenoten. Onze middelste van 9 heeft een eigen YouTubekanaal. Als hij weer een filmpje heeft gemaakt, duurt het de hele nacht om die te uploaden. Ook het bekijken van filmpjes of nieuws op internet gaat enorm traag.’

Volgens de mannen van Westerveld Op Glas kunnen mensen nu via de kabel een downloadsnelheid van 120 MB en een uploadsnelheid van 12 MB halen. In het buitengebied zonder kabel en kunnen in bepaalde gebieden via KPN soms downloadsnelheden van 20 MB worden gehaald en 2 MB voor uploaden. Volgens de initiatiefnemers haalt glasvezel nu 1000 MB download- én uploadsnelheid en dat wordt in de toekomst veel meer.

Verantwoordelijkheid

Een ouder echtpaar uit Wittelte is tijdens de informatieavond overtuigd en vult ter plekke het aanmeldformulier in. ‘We hebben het zelf nu niet echt nodig. Maar wij vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de toekomst. We worden ook een dagje ouder en willen graag nog lang in Wittelte blijven wonen. En in die toekomst krijgen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om met moderne elektronica in verbinding te staan met het ziekenhuis, de thuiszorg of de huisarts, en daar heb je wel een goede internetverbinding voor nodig. Of als we uiteindelijk ons huis moeten verkopen, zou het wel eens een minpunt kunnen zijn dat er een slechte internetverbinding is.’

Graafwerkzaamheden

Hun buurman is ook overtuigd. Hij vind het vooral interessant dat er geen kosten zijn voor de graafwerkzaamheden naar zijn voordeur als je nu instapt. ‘Wij wonen 400 meter van de straat. We zijn pas tien jaar geleden aangesloten op de riolering omdat de overheid tot die tijd de aansluitkosten niet wilde betalen. Ik laat deze kans niet voorbijgaan.’

Fase een

De ‘eerste vlek’ in Westerveld die Westerveld Op Glas als eerste op glasvezel wil aansluiten loopt van Lheebroek via Lhee, Stroovledder en Wittelte over Wapserveen  naar het Westeinde van Wapserveen. ‘Dit zijn de gebieden waar de internetverbinding nu het slechtst is,’ legt Frank uit. ‘En daarom verwachten we juist daar de 70 procent wel te halen.’ Op het traject van 22 kilometer staan 500 huizen. Daarvan moeten de komende weken 380 huishoudens het aanmeldformulier gaan invullen wil de glasvezel daadwerkelijk worden aangelegd.  

Ambassadeur

‘Ik wil er niet aan denken dat het niet doorgaat,’ zegt Erika. ‘Ik verheug me erop dat de Digitennes, die waarschijnlijk ophouden te bestaan, de deur uit kunnen. Erika heeft zich opgeworpen als een van de ambassadeurs van Westerveld Op Glas en hoopt haar hele straat te kunnen overtuigen om zich te abonneren. Ruim een maand de tijd hebben zij en haar mede-ambassadeurs om hun buurtgenoten te overtuigen.

Inschrijfmomenten

De komende twee weken vinden er op verschillende plekken in de gemeente inschrijfmomenten plaats waar de inwoners meer uitleg kunnen krijgen over het abonnement. Uiterlijk 17 juli, voor de zomervakantie, moet de zeventig procent zijn behaald. In dat geval kan na de zomervakantie begonnen worden met graven en kunnen deze eerste abonnementhouders rond kerst genieten van supersnel internet. En de rest van Westerveld? Die kan volgens de initiatiefnemers zeer snel daarna aansluiten.

Alanda de Boer

Fotobijschrift: De kinderen Bakker kijken uit naar een snelle internetverbinding. Foto: Alanda de BoerDeze tekst past u aan door erop te klikken.